Hvad er naturlige hormoner?

Den kemiske opbygning af naturligt progesteron

Naturlige hormoner kaldes også bio-identiske hormoner. Det sidste udtryk er det mest præcise, fordi det angiver, at der er tale om hormoner, der i deres biokemiske struktur er identiske med de hormoner, kroppen selv producerer.
De fungerer i kroppen nøjagtig som kroppens egne hormoner og forstyrrer ikke kroppens egen produktion af hormoner. De kan - i modsætning til de syntetiske, patenterede hormoner - indgå i kroppens naturlige samspil og kan omdannes til andre hormoner, som kroppen har brug for.

Naturlige hormoner har været kendt siden 1940'erne, men de kan ikke patenteres, fordi de ikke er en "opfindelse" - de er en tro kopi af kroppens egne hormoner. En af konsekvenserne er, at der ikke kan tjenes særligt mange penge på dem.

De naturlige hormoner blev tidligt overhalet af de patenterede hormon-varianter, som i mange år har domineret markedet. Især hormonpræparater til kvinder i overgangsalderen er et stort marked, og store medicinalfirmaer har frembragt og patenteret en række stoffer, der efterligner - men som ikke er identiske med - kroppens egne hormoner. Der er tale om stoffer, der er fremmede for kroppen - ellers kunne de ikke patenteres - og det har vist sig, at disse patenterede "hormoner" har en lang række bivirkninger, som gør, at det for mange kvinder i dag er allersidste udvej at tage dem. Mange læger er også blevet meget tilbageholdende med at udlevere dem på grund af de alvorlige bivirkninger. Det betyder, at mange kvinder får at vide, at de bare må lære at leve med deres problemer.
Den kemiske opbygning af
det syntetiske progestin Provera
(medroxy-progesteron-acetat)

Men 70 års forskning viser, at de bioidentiske hormoner ikke har disse bivirkninger. I de sidste 30 år er brugen af naturlige hormoner da også blevet mere og mere udbredt, især i USA, men også i Tyskland, Frankrig, England og Norge. I USA er der efterhånden masser af information tilgængelig om naturlige hormoner, mens de stadig er stort set ukendte i Danmark. Med denne blog - og med bogen "Naturlig hormonterapi - du har et valg!" ønsker vi at formidle noget af den viden, der findes i udlandet.

Al erfaring, herunder den videnskabelige forskning, viser, at man kan afhjælpe symptomer på overgangsalder - og andre hormonelle ubalancer - ved hjælp af naturlige hormoner, og at man kan gøre det uden de bivirkninger som de patenterede hormoner har, så længe man sørger for at give de naturlige hormoner i balancerede doser, der svarer til kroppens naturlige produktion.

Forskningen på området er i rivende udvikling, og den viser, at en lang række sygdomme og lidelser har at gøre med ubalance i hormonerne. Det er ubalancer, som kun kan rettes op med hormoner, der er magen til kroppens egne - de bioidentiske. 

"Naturlig hormonterapi - du har et valg!" giver en grundig indføring i, hvordan bioidentiske hormoner kan bruges til behandling af lidelser som PMS, depression, lavt stofskifte, PCOS, endometriose og fertilitetsproblemer og til behandling og forebyggelse af alvorlig sygdom som knogleskørhed, sklerose og brystkræft. Bogen giver et unikt indblik i kroppens egne hormoner, deres samspil og funktioner i kroppen og har henvisninger til over 250 forskningsresultater. Læs mere under Bogen.

Læs flere artikler om forskellen på bioidentiske og syntetiske hormoner.