Ægget og hønen – og det lave stofskifte

af Anette Paulin og Jens-Ole Paulin

Er dit kolesteroltal for højt? I så fald kan det være et budskab om, at du har for lavt stofskifte. Hvis du allerede er i behandling for lavt stofskifte, kan det være et budskab om, at behandlingen ikke virker, som den skal. Men ofte vil danske læger blot udskrive nogle statiner, som kan sænke kolesteroltallet – uden at lytte til budskabet.
”Når jeg ser folk med for højt kolesterolniveau, er min første tanke, at de nok har for lavt stofskifte. Faktisk blev kolesterol i gamle dage kaldt ’den fattige mands stofskifte-test.’”
Ordene kommer fra dr. Michael Platt (ja, vi beklager, men det hedder han altså), som i dag er højt oppe i årene, men som stadig kan huske, hvordan måling af kolesteroltallet blev brugt som en – nemmere og billigere – måde at vurdere stofskiftet på end måling af stofskifte-hormonerne. Men denne sammenhæng ser ud til at være gået tabt hos danske læger.
Det er ikke fordi, den er forældet. Der findes masser af forskning, også spritnye forsøg, som viser denne sammenhæng. Og sammenslutningen af amerikanske endokrinologer, AACE, anbefaler da også, at man ved for højt kolesterolniveau som det første bør tjekke, om patienten lider af for lavt stofskifte.
Men som sagt: danske læger ser ud til at have glemt denne sammenhæng. Det er meget kedeligt, for giver man statiner til en person med lavt stofskifte, så vil det kun gøre ondt værre.
Statiner hæmmer produktionen af Q10 – et stof, der er vigtigt for omdannelsen af stofskiftehormoner, og dermed sænker de stofskiftet yderligere.

Den viden, der er gået tabt, er en viden om sammenhænge. Det er jo ikke nok at konstatere, at kolesteroltallet er for højt. Man må også spørge sig selv: Hvorfor er kolesteroltallet for højt? For vist er det sandt, at det kan skyldes for meget fedt i kosten og for lidt fysisk aktivitet. Men det kan altså også skyldes mangel på stofskiftehormoner – og mangel på hormoner i det hele taget. Og i så fald nytter det ingenting at spise en fedtfattig kost og dyrke motion, ligesom medicin i form af statiner vil være helt malplaceret.
Forskningen viser os, hvorfor tingene hænger sammen, som de gør. Hvorfor vil lavt stofskifte føre til et for højt kolesteroltal? Det vil det først og fremmest, fordi lavt stofskifte nedsætter produktionen af alle hormoner i kroppen – ikke kun af stofskiftehormoner.  Det betyder, at de hormoner, som skulle dannes ud fra kolesterol, - hormoner som testosteron, progesteron, DHEA og østrogenerne -  ikke bliver dannet i tilstrækkelig grad.
Forsøg viser, at det er en proces, som de fleste oplever med alderen. Med alderen falder nemlig den generelle produktion af hormoner, og det er påvist, at dette i sig selv fører til for højt kolesterolniveau. Det gør det, fordi kolesterol ikke længere bliver omdannet til hormoner. Alle steroidhormoner bliver dannet ud fra kolesterol, men når der dannes færre steroidhormoner, betyder det bostavligt talt, at kolesterol suser hjemløst rundt i kroppen. Der er ikke længere brug for det.
Og det er præcis den situation, der også opstår ved lavt stofskifte. Lavt stofskifte betyder, at omdannelsen af kolesterol til steroidhormoner mere eller mindre går i stå, og eftersom hormoner udfører utallige vigtige funktioner i vores krop, så opstår der med tiden ikke alene for meget hjemløs kolesterol, men også en lang række andre problemer. Problemer med immunforsvaret, en lav stresstærskel, problemer med at komme i form – som ikke kun skyldes, at man mangler stofskiftehormoner, men også at man bl.a. mangler DHEA, som skal bruges til at opbygge og bevare stærke muskler. Man får væskeophobninger, depression, søvnproblemer og meget andet. Man kommer ind i en nedadgående spiral, fordi nogle af disse steroidhormoner, som nu mangler, i sig selv er vigtige for stofskiftet. Progesteron, f.eks., er nødvendigt for det enzym, der kaldes deiodinase type 2, som skal sørge for omdannelsen af stofskiftehormoner, og når man mangler progesteron, vil det hæmme omdannelsen – og dermed forværre stofskifteproblemerne.
Så hvad skal man gøre? Man skal først og fremmest huske, at alt dette hænger sammen. Derfor nytter det ikke noget at fokusere på et enkelt hormon eller et enkelt medikament, som med ét slag skal løse alle problemer. Faktisk nytter det heller ikke meget at spørge til, hvad der er den egentlige årsag, for det vil ofte være det samme som at spørge, hvad der kom først – hønen eller ægget? Forsøg viser, at mangel på progesteron i sig selv kan føre til for lavt stofskifte, men for lavt stofskifte vil også føre til mangel på progesteron. Det vigtige er, at man med sin viden om sammenhænge kan sætte ind på flere fronter.
Ud over de nødvendige stofskiftehormoner skal man sørge for at udbedre den generelle hormonmangel – bl.a. for at sikre, at omdannelsen af stofskiftehormoner bliver optimal, og for at undgå de problemer, som det har skabt, at man mangler essentielle hormoner. Niveauerne af progesteron og DHEA er det særlig vigtigt at få normaliseret. Man skal sørge for de næringsstoffer, som sikrer hormonkirtlernes produktion – selen til skjoldbruskkirtlen, C-vitamin til binyrerne. At det hele hænger sammen betyder, at mange problemer opstår i forlængelse af hinanden, men det betyder også, at man kan skabe forbedringer på mange måder, og at dét, man gør det ene sted, vil smitte positivt af andre steder i kroppen, så man kan vende processen til en opadgående spiral i stedet for en nedadgående.
I vores bog, ”Naturlig hormonterapi – du har et valg!”, kan du læse mere om, hvordan du genopretter balancen i forbindelse med stofskiftesygdom. For godt nok kan det være svært at svare på, om det er hønen eller ægget, der kommer først. Men danske læger ser ud til helt at have glemt, at høne og æg har noget som helst med hinanden at gøre. Og det er nu engang det vigtigste: at komme i tanker om, at der er en sammenhæng. Husk det, hvis din læge vil udskrive statiner mod et for højt kolesteroltal. Har vi nu helt præcist undersøgt, hvorfor kolesteroltallet er for højt? Der er nemlig mange muligheder for at få det bedre, når man ved, at uden æg er der ingen høne, og uden høne er der ingen æg!

Se den forskning, der er omtalt i artiklen, på LFNH's hjemmeside